NOK

FROM DAWN TILL DUSK
Een pianomarathon van zonsopkomst tot zonsondergang

De Nederlandse pianist/componist en Edison-winnaar, Pieter de Graaf, geeft op zondag 26 september, van zonsopkomst tot zonsondergang een pianomarathon. Vanaf de rooftop van restaurant & skybar NOK in Groningen, viert Pieter de astronomische Equinox door zijn gelijknamige  plaat op te voeren, aangevuld met nieuw werk en improvisatie stukken.

 

Equinox (‘gelijke nacht’) is het moment waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat, waardoor overal op aarde de dag en de nacht even lang zijn. Het moment waarop de lente of de herfst aanbreekt en een nieuw jaargetijde begint. Pieter de Graaf bracht eerder dit jaar een gelijknamige plaat EQUINOX uit. Voor hem staat Equinox voor evenwicht en verandering, balans en omslag. Het album staat symbool voor de nieuwe balans die Pieter heeft gevonden in zijn leven. 

 

Met inspiratiebronnen als Chopin, Keith Jarrett en Miles Davis maakt hij neo-klassieke pianomuziek met ruimte voor veel improvisatie. Vergelijkingen met Nils Frahm en Einaudi liggen voor de hand, maar met de toegevoegde elektronica en jazz invloeden weet De Graaf een uniek eigen geluid te creëren.

Over Pieter de Graaf

Na zijn bejubelde, minimalistische debuutalbum Fermata (2019) bracht Pieter in 2020 de meer groteske en duistere EP Vortex (‘wervelwind’) uit. Het leverde hem een Edison op in de categorie Neoklassiek. Daarna ging de pianist en componist verder op zijn persoonlijke en muzikale ontdekkingstocht. Daarbij liet hij zich met zijn creatieve vrijheidsdrang niet beperken door de begrenzingen van een genre of formule en daagde hij zichzelf uit door te experimenteren met de productie. De ontdekkingstocht leidde tot het openhartige album Equinox. 

 

Op Equinox klinkt in Pieters pianospel veelvuldig en duidelijk zijn voorliefde door voor de romantische, lyrische, weelderige aanpak. Zijn vingers en zijn gemoed kunnen dat weer aan. De RSI, waar hij jarenlang mee kampte, heeft hij na vele therapieën met groot geduld en doorzettingsvermogen zo goed als overwonnen. Getuige ook de recente show in TivoliVredenburg waar hij 10 uur lang non stop improviseerde op de piano en vleugel.  

 

Op zaterdag 24 april was Pieter de Graaf te zien in de laatste aflevering van het VPRO-programma Muziekstad. 

 

“Een wervelwind, een draaikolk van geluiden en ideeën, urgent en gedecideerd op de plaat gezet. Maar wat misschien nog wel het belangrijkste is: ondanks zijn vernieuwingsdrift klinkt De Graaf helemaal als De Graaf.” – Jury Edison Klassiek Awards 

 

OVER NOK 

NOK is een restaurant en skybar, gelegen op de bovenste verdieping van het Forum te Groningen. Op het rooftop terras van NOK, met 360 graden uitzicht over heel Groningen organiseert NOK regelmatig rooftop sessions met live muziek en DJ’s. Voor Pieter de Graaf, Equinox opent FORUM eenmalig haar deuren eerder dan gebruikelijk, zodat het publiek vanaf de rooftop van NOK deze unieke optreden kan bijwonen vanaf zonsopgang. 

Datum: 26 september 2021

Deuren open: 06:30*

Zonsopgang sessie: 07.00-10.00*

Middagsessie: 12.00-15.00*

Zonsondergang sessie: 17.00-20.00*

  *tijden kunnen wijzigen in verband met weersomstandigheden, houd de website en Instagram van het NOK en Pieter de Graaf in de gaten voor het laatste nieuws.


Bij ingang wordt gecontroleerd op coronatoegangsbewijs.

Voor meer informatie kijk op www.rijksoverheid.nl/coronatoegangsbewijs